martes, 8 de abril de 2014

RELACIÓ FAMÍLIA-ESCOLA

RELACIÓ FAMÍLIA-ESCOLA

A la llar d’infants es parteix de la base de la participació de les famílies a l’escola, ja que creuen que la relació entre ambdues té un paper molt important en l’educació dels infants, i la col·laboració amb ells farà més efectiva la tasca. Per aquesta raó i amb l’ajuda de totes les famílies es millorarà els vincles entre pares i infants, entre docents i progenitors, i sobre tots incrementarà l’èxit escolar de tots els infants de la llar d’infants.

L’objectiu és obtenir i establir vincles de qualitat entre docents i els progenitors, per tal de millorar el clima de l’aula i de la llar, i més a més la qualitat dels resultats acadèmics dels infants, compartir i cooperar amb els pares i mares el procés educatiu dels infants per tal d’aconseguir el seu desenvolupament integral.

La relació amb les famílies és fonamental per a aquesta escola, ja que es comparteix l'educació i la cura dels infants, i això només és possible amb l’ajuda, cooperació i participació dels pares.
Per aconseguir una adaptació favorable i dur a terme una bona tasca educativa, a les diferents escoles es fomenta l’establiment de relació d’intercanvi de criteris, d’opinions i d’experiències, en un clima de confiança entre les famílies i els/les educadores.
Entre tots es treballarà per tirar endavant un objectiu comú: l’aprenentatge i el benestar dels infants.

La família és el referent més important pel nen/a, són els pares els primers i principals educadors. Així doncs, la família i escola han de col·laborar estretament en l’educació i el desenvolupament dels infants. Des de la llar d’infants es plantegen diferents actuacions per tal de fomentar el treball amb les famílies del centre, i la intercomunicació entre pares i mares.



Metodologia que utilitza l'escola per tal de tenir una relació propera amb els pares:

Dins la llar d’infants s’utilitzen diferents mètodes per tal de tenir una relació directa amb els pares dels infants, i ens basen en: reunions generals, entrevistes particulars i una comunicació escrita particularitzada en format d'àlbum de fotos, que ajuda a tenir una visió més real de l'evolució dels infants. Els comentaris d'aquest àlbum es basen en l'observació de l'educador o educadora, que des d'una visió positiva dels avenços de l’Infant, explica les capacitats que ha assolit, com es mostra habitualment a l'escola, les seves preferències de joc i les diferents activitats que ha realitzat.

Es porta a terme a partir de:

o   Participació activa de la família i de comunicació fluida, tant escola-família com família-escola.

o   Serveis per oferir orientació, informació i recolzament en l’educació dels fills.

Participació de les famílies en activitats dins l’horari lectiu: “dia del protagonista” (on el pare pot venir a passar una estona a l’escola bressol), “dia de els avis” (activitat adreçada als avis, que venen a passar una tarda amb els seus nets)…

També, all llarg del curs es realitzaran diferents reunions amb les famílies dels infants que es trobem a la llar:

o   Reunions amb totes les famílies i l’equip educatiu:
-      La primera es porta a terme abans de que s’iniciï el curs per presentar l’equip educatiu i la línia que segueix la llar d’infants. Per parlar dels objectius de curs, activitats, sortides...

També es parla del dia a dia a l’escola i de les característiques evolutives de l’Infant, de l’edat que pertoqui, amb l’ajuda d’un suport visual i un recorregut per la llar.

o   Passada l’adaptació inicial (durant el mes de novembre) es fa una segona reunió per parlar del dia a dia i conèixer el que fan els nens a cada aula.
o   Reunions periòdiques entre la família i la tutora o tutor:
-      Inici de curs (primera presa de contacte entre família i escola).
-      Seguiment: Intercanvi d’informació en relació a l’evolució de l’Infant.
-      Final: Repàs dels canvis produïts en el nen durant l’estada a l’escola.

No hay comentarios:

Publicar un comentario