martes, 8 de abril de 2014

PRINCIPIS METODOLÒGICS I PEDAGÒGICS

PRINCIPIS METODOLÒGICS I PEDAGÒGICS

La metodologia

La  proposta de PEC no parteix d’una única línia pedagògica, sinó per l’equilibri i la complementarietat de mètodes diferents, seguint una línia coherent i coordinada.

L’aprenentatge significatiu és el mitjà per aconseguir el desenvolupament de l’Infant com a persona lliure i independent. 

Per l’elaboració de les programacions de la llar d’infants es tindrà en compte els principis i valors educatius. Aquests han de constituir la filosofia educativa i s’ha de definir partint de l’anàlisi d'una sèrie d’aspectes que han d’assumir tot el personal de l’escola. 

La pedagogia es basa en recrear i repetir les petites situacions de cada dia. Les activitats més importants són les que cobreixen els aspectes de la vida quotidiana. Aquestes són per als infants la gran descoberta de cada dia.

Amb el joc l’Infant descobreix, experimenta, aprèn descobrint i descobrint-se en relació amb els objectes, l’espai i els companys. 
Jugant l’Infant escolta o fa música, jugant para taula o es renta les mans, jugant imita les accions dels grans o simbolitza que és un bomber, jugant recrea la realitat que coneix o en construeix una que imagina.  
Amb el joc l’Infant desenvolupa la seva manera personal de ser, de pensar, de relacionar-se.  

Per tal d’assolir els objectius s’ha elaborat un projecte educatiu que com a base metodològica proposa l’experimentació, reflexió, interiorització i gaudir dels infants. Tot això a través del joc i dels centres d’intel·ligència, per tal d’afavorir el desenvolupament integral de les seves capacitats i atenent sempre a les seves necessitats i interessos, ja siguin de caire fisiològic, social, cognitiu, motor i/o emocional. 
Per tal d’aconseguir-ho compten amb els mitjans humans (un equip docent i no docent format per professionals preparades) i materials necessaris (un edifici, dos patis i un porxo, una sala polivalent, mobiliari, material i joguines adequades…)

La  metodologia de la llar està basada en la estimulació continua del nen, en despertar l’interés del nen pel món que l’envolta, i en la motivació a aprendre mitjançant una programació innovadora basada en les intel·ligències múltiples. Aquesta consisteix en crear 1 centre o racó per a cada intel·ligència, on cadascuna tindrà material específic relacionat amb el seu àmbit, on els nens de manera lliure o dirigida podran accedir i desenvolupar les seves potencialitats.


En quant a les activitats dirigides

El mestre utilitza els centres per apropar als nens a totes les intel·ligències i d’aquesta manera començar a ensenyar-los diferent maneres d’entendre la realitat. També es dona vital importància a l’experimentació i al desenvolupament de les capacitats dels nens per enfrontar-se a les diferents situacions de la vida quotidiana, per això  els educadors creen situacions d’aprenentatge per què cadascun vagi construint els seus coneixements.
El ritme d’activitats és dinàmic, canviant, s’ adequa al ritme d’evolució i aprenentatge de cada infant i de cada grup.

També es treballa les emocions amb activitats perquè el nen adquireixi seguretat emocional: s'adoni del que sent i per què ho sent; aprengui a comunicar-ho; sàpiga com autocontrolarse, expressar correctament les emocions i acceptar les frustracions.

En aquest sentit, es treballa l'autoestima, l'expressió i la gestió de les emocions i l'acceptació de la frustració, l'actitud positiva, la competència social (comunicació i escolta, empatia i tolerància) i la solució constructiva de conflictes.
Ajudar al nen a posar nom a les emocions i reconèixer el que sent, li ajudarà a conèixer-se millor, a comunicar-se amb els altres i a gestionar les pròpies emocions.

Es porta a terme aquesta metodologia perquè d’aquesta manera es coneixen millor les capacitats i les motivacions de cada persona i permeten acompanyar i orientar als infants al llarg de tot el seu procés educatiu. Cal dir què encara què tinguin desenvolupades unes capacitats intel·lectuals més que unes altres, cal incentivar cadascuna d’elles si es vol tenir una educació completa. Aquesta educació més global, ajudarà a reforçar aquelles intel·ligències que ja tenen més desenvolupades i d’altra banda, també ajudarà a les intel·ligències menys treballades.
Per als més petits, és a dir, de 4 a 12 mesos donarem la mateixa importància de les intel·ligències múltiples a l’estimulació sensorial. L’estimulació sensorial és un mètode, basat en teories científiques i estudis neurològics, què pretén potenciar al màxim les diferents possibilitats físiques i psíquiques de l’Infant, per facilitar-li el desenvolupament i els aprenentatges futurs.
D’acord amb aquest mètode la intervenció per al desenvolupament sensorial no pretén forçar en cap aspecte el curs biològic normal del creixement, maduració i el desenvolupament de l’Infant per avançar-se al seu desenvolupament natural, ja que això seria contraproduent.

L’estimulació que es proposa s’ha de realitzar durant el primer any i abans que es completi la maduració neurofisiologia , dins del període crític, ja que en aquesta etapa la sensibilitat als factors interns i externs és major.

El que es pretén amb aquest tipus d’intervenció és què els infants aprenguin y desenvolupin nous coneixements globalitzats del món a través de cada una de diferents d’intel·ligències. Aquesta metodologia respectarà el currículum que estableix les bases  de l’educació. Però adaptarà aquest en funció dels nens que es matriculin i les seves característiques individuals, a més, sempre es farà un seguiment individualitzat i s’adaptarà el currículum per d’alt respectant i, sense frenar als infants que van més avançats, i ajudant també a desenvolupar-se als més endarrerits. Tot això serà possible a través dels informes setmanals de seguiments del nen i de la cooperació família en la educació dels seus fills.

En quant a les activitats lliures a traves del joc i dels centres

Es tracta de deixar que el nen esculli el centre on vol anar a jugar i experimentar amb el material i amb els seus companys, sense cap tipus de prohibició i sense cap intervenció per part de l’educador. 
Aquesta manera de treballar li serveix a l’educador per observar les conductes dels nens amb els altres, les seves potencialitats, les seves preferències  i el que es més important permet a l’educador saber des de quin àmbit serà mes fàcil treballar amb cada nen.

No hay comentarios:

Publicar un comentario